Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως

Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως

από Admin_elearning Ipe -
Αριθμός απαντήσεων: 0

Ξεκίνησε την 09η Νοεμβρίου 2022 το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή του Ιλίου ευχαριστήριο λόγο απηύθυνε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Αθηναγόρας, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ι.Π.Ε. Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιωτάτος έκανε αναφορά στις στιγμές που το Ι.Π.Ε. πήρε πνοή και το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Ι.Π.Ε., άρχισε να αποδίδει καρπούς προς όφελος της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Η συνέχεια έγινε από τον Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., ο οποίος, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου, για ευόδωση των επιστημονικών εργασιών και στόχων. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, καθώς και στον συντονιστή του ρογράμματος π. Ιωάννη Ράπτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος μερίμνησε για την απρόσκοπτη οργάνωση αυτού. Επίσης, αναφέρθηκε στην χριστιανική έννοια της αλληλεγγύης και της (αλληλο)κατανόησης των ανθρώπων και πώς οι έννοιες μπορούν να σταθούν αρωγοί στις ανθρώπινες σχέσεις πέρα και έξω από κάθε κοινωνική ή άλλη διάκριση, ανακαινίζοντας τον άνθρωπο εσωτερικά. Επεσήμανε τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (εξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες, άποροι και ενδεείς, ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες, ΑμΕΑ, φυλακισμένοι κ.ο.κ.) και την υποστήριξή των από την Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι: κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος (Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας – Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης (Θεολόγος Th.M. – Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαιδεύσεως), κ. Ευάγγελος Αυγουλάς (Δικηγόρος – Εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης “VIEWS” για νέους με προβλήματα όρασης – Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως), Παν. Αρχιμ. Οικουμένιος Μαρκόπουλος (Μεταπτυχιακός τίτλος Ειδίκευσης στην Εκκλησιαστική Ιστορία και τον Πολιτισμό – Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Παν. Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης (Δ/ντής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων & Μεταναστών «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω Εισηγήσεων o κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης, θα προβεί στον απολογισμό του προγράμματος, την ανατροφοδότηση των στόχων και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.